Multi vagy kis cég – melyik az Önnek való munkahely?

Munkahelyünk meghatározó része életünknek. Ébren töltött időnk felét, vagy akár többet is itt töltünk el. Hogyan döntse el, melyik az Önhöz illő ideális munkahely? Segítünk.

Napi nyolc, kilenc, vagy akár több órát is eltöltünk munkahelyünkön. Elemi érdekünk, hogy ezt az időt személyes jóllétünk szempontjából a lehető legjobban hasznosítsuk. Ehhez nagyfokú tudatosságra van szükség. Megszokhattuk már ezt a tanácsot a karriere vágyók esetében.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Multicégek

Hazánkban is rengetegen dolgoznak multiknál, ezen munkavállalók jelentős része ráadásul úgynevezett szolgáltatóközpontokban, SSC-kben. Sok előnnyel szembesülnek az itt dolgozók.

Utazások, juttatások, multikulti

Munkakörtől függően lehetősége nyílik céges projektek keretében külföldi utazásokra. A juttatások összértéke, azaz a fizetés és a Cafeteria-keret szintén átlagon felüli. Mivel sokszor külföldi ügyfeleket szolgálnak ki, nem feltétlenül szükséges a magyar nyelvtudás. Ez sok külföldi származású munkavállalónak biztosít lehetőséget és kedvez a multikulturális közeg kialakulásának.

Életkori sajátosságok

A multi jellemzően a fiatalok terepe, akik megfelelő képességek és networking megléte esetén gyorsan mászhatnak felfelé a ranglétrán. Jellemző, hogy 40 éves kor felett elenyésző a “normál” munkavállalók aránya a multiknál, ilyen korban vagy megszökik a munkavállaló vagy vezető lesz belőle, középút nem nagyon van.

A multis iroda

Állandó a nyüzsgés, nem utolsósorban a hagyományos irodák hiánya miatt. A munkatársak egymás melletti asztaloknál foglalnak helyet. Többféle típus létezik. Az egyik változatban minden egyes asztal egy kis “kocka”, azaz három oldalról magas oldalfalak szigetelik el egymástól a kollégákat. Ez egyre kevésbé jellemző.

A másik, egyre inkább elterjedt típusnál semmiféle paraván nincs. Mindenki lát mindenkit, válaszvonalként maximum a monitorok szolgálnak.

Érdekes változat a rugalmas ülésrend, ahol senkinek nincs meghatározott helye. Érkezési sorrendben ül le mindenki. Miért jó ez egy cégnek? Ezt általában azzal párosítják, hogy nincs annyi ülőhely, mint ahány alkalmazott. Mindenki otthonról is dolgozik ugyanis legalább egy napot, ennek köszönhetően a cég megtakarítást tud elérni a bérelt irodaterület nagyságában.

A multis munkafolyamatok

A munkafolyamatok esetében csak egy dolog állandó: a változás. A multik egyik fő eszköze bevételeik növeléséhez folyamataik optimalizálása, ebbe a dolgozókat is sokszor bevonják különféle programok révén.

Az eddigiek alapján érdemes átgondolnia, mennyire egyeznek ezek a körülmények az Ön kívánalmaival. A multik néhány sajátossága azonban valószínűleg kevesek tetszését nyeri el.

Egy teljes munkafolyamatot sohasem  egy ember végez elejétől végéig. A felelősségi körök fel vannak osztva, így bár rálátása lehet a résztvevőknek a folyamat egészére, nem egyszemélyben felelősek érte. Ez idővel unalmassá válhat, ennek is köszönhető részben a multikon belüli gyakori, 2-3 évente történő pozícióváltás.

Főleg a szolgáltatóközpontokban találkozhat nagyszámú repetitív pozícióval, melyek már középtávon sem túl izgalmasak.

A korábbi pontok közül érdemes kiemelni az egyterű irodát, az állandó zaj és nyüzsgés közepette nem mindenki képes koncentrálni.

Kis- és közepes cégek  – a KKV-szektor

A hazai kis és közepes vállalkozások a foglalkoztatók másik fő típusát jelentik a multik mellett. Legyen szó kis családi cégről, vagy egy 50 főt számláló gépezetről, sok közös jellemzőt találhatunk.

Melyek ezek?

Családias hangulat

A munkatársak egy jól összeszokott csapatot alkotnak. Mindenki jól ismer mindenkit, gyakran szabadidejükben is összejárnak. Bár a közös programok a multiknál is gyakoriak, sokszor inkább felülről vezéreltek a menedzsment irányából.

Kakas lehetsz a szemétdombon

Nem csak lehetősége van rá, elvárás is, hogy saját maga kezeljen egy teljes folyamatot vagy munkaterületet. Ezáltal sokkal érdekesebb lehet a munka és nem feltétlenül unja azt meg 1-2 év elteltével.

A kkv-s élet hátulütői

Hátrány lehet a multisnál alacsonyabb fizetés. Mégis könnyen elképzelhető egy olyan jól megbecsült kkv-s kolléga és egy “szalagmunkát” végző multis alkalmazott összehasonlítása, ahol a multis dolgozó kevesebbet visz haza hó végén.

Szintén kevésbé kedvezőek az előrelépési lehetőségek. Az alkalmazottak jellemzően sokkal több időt töltenek el egy pozícióban, mint multis társaik. Ez sokszor ahhoz vezet, hogy csak kihalásos rendszerben lehet feljebb kerülni egy kkv-ben.

A nemzetközi céges utazások szintén kevésbé jellemzőek, bár ez alól számtalan kivételt is látunk. Sok sikeres kkv küldi már manapság alkalmazottait külföldi konfereciákra és kiállításokra.

Szintén kellemetlen lehet, ha nem jön ki jól valamelyik kollégával. Cégen belül nehéz elmozogni, szinte lehetetlen elkerülni egymást a kis méret miatt, így sokszor csak valamelyik vitás fél felmondása vet véget a 22-es csapdájának.

Hol dolgozzam ezek ismeretében?

Erre csakis Ön adhat megfelelő választ. Senki nem képes arra, hogy – jól – felmérje Ön helyett, mire is vágyik igazából. Gondolja végig, mik a céljai karrierjével kapcsolatban. Mennyire fontos Önnek a család, és mennyi időt szeretne a jövőben tölteni velük, hiszen munkahelye ezt is nagymértékben meghatározza.

Cikkünkben nem foglalkoztunk az önállósodással, azzaz a vállakozói lét előnyeivel és nehézségeivel. Erről egy következő részben olvashat hamarosan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *