Belépés/Regisztráció
  • A divat és a Biblia
    A divat és a Biblia Megpróbáltam összegyűjteni azokat az igeverseket a Bibliából, amik a lányok öltözködésével kapcsolatosak - eddig a lentieket találtam. Igyekeztem utánajárni ezek jelentésének is, valamint a gyakorlati alkalmazását is keresem a mai mindennapi életünkben, erről szólnak a kis magyarázatok.

2011. június 28., kedd 16:35

Hajmosás szappannal?

Írta: 

Az apukám gyerekkorában még természetes volt, most meg már alternatív megoldásként beszélünk róla, mi az? Ó, hát sokminden :o)


És ha még azt is elárulom, hogy szappanról van szó? Akkor is említhetjük a mosakodást, mosást, a mosogatást, és persze a hajmosást is! A háború alatt a paraszti udvarok inkább többé, mint kevésbbé önellátóak voltak, mindent maguk csináltak, hiszen a boltok teljesen üresek voltak! Így persze az otthon készült szappant használták mindenre aminek a tisztításhoz, tisztálkodáshoz köze volt. A manapság készült szappanok persze már mások, mint a háború alatt készült társaik. Sokkal bőrbarátabbak. Figyelhetünk arra is, hogy olyan adalékokat, gyógynövényeket tegyünk bele, amitől még alkalmasabb lesz arra, amire használni szeretnénk!

Ahogy a fórumbeli hozzászólásokat olvasom, sokaknak gond a hajmosás. Nekem is az volt, csak olvassátok el a korábbi cikkeimet ebben a témában! Az ember mindenfélét kipróbál: mosódiót, szódabikarbónát, gyógynövényes lemosásokat. Pedig a dolog nagyon egyszerű: Mossunk hajat szappannal!

A szappan bőr és hajbarát, nem mos le minden zsíradékot (még a hasznosakat is, mint a szódabikarbóna) a hajszálak felületéről és habzik, ami nekem nagyon fontos dolog a hajmosásnál (lehet hogy nem mindenkinek). Először nekem is furcsa volt a technikája. Most kenjem a kezemre a szappant? Vagy dörzsöljem rögtön a hajamat ezzel a szilárd tömböcskével? Végül az utóbbit választottam, és meglepve tapasztaltam, hogy kiválóan habzik, és nagyon könnyű szétkenni a hajamon. És az eredmény: a soha el-nem-tűnő korpásodásomat szüntette meg a csalános kecsketejszappan... Ha már leírtam, hogy működik, akkor azt is leírom, hogy hogyan kell elkészíteni:

 

Készítsük el a samponszappant

A samponszappannak jobban kell habzani (szerintem), és jobban tisztítani, mint a mosakodásra használt társainak. Ezt több kókuszvaj használatával érhetjük el. Ha azt szeretnénk, hogy még jobban habozzon, akkor tegyünk bele adalékként egy-két teáskanál cukrot! És persze tegyünk bele (ha lehet) tejet, meg hajra jótékony gyógynövényeket: bojtorjángyökeret, csalánt, zsályát, kamillát. Kész is a samponszappan. Csodálatos! És ne felejtsük el a hajmosás utáni öblítést sem: fél deci almaecetet higítsunk fél literre, tegyünk bele egy kis mézet, és hajmosás után ezzel öblítsük le a hajunkat! Az én hajam ettől a kezeléstől, száraz, csillogó, és már közvetlenül a hajmosás után is, vizesen könnyen fésülhető!

Kellemes próbálkozást!