Bud Spencer – Különben dühbe jövök – könyvajánló

Bud Spencer a filmvászon ikonikus alakja, hazánkban nem szorul bemutatásra. Élete fordulatokban bővelkedett, a filmvásznon s azon kívűl is. Könyvajánlónk következik.

Terence Hill társaságában a pofozkodós műfaj királyaivá váltak. Filmjeik még manapság is kiemelt nézettséget érnek el, amikor levetítik őket a TV-ben. Bár verekedésekben nem szenvednek hiányt, jellemző rájuk a durva erőszak – értsd gyilkosságok – hiánya. A karakterek meseszerűen szélsőségesek: míg Bud és Terence a jó oldalon áll és megvédi a gyengéket, ellenfeleik általában velejéig romlott, néha akár világuralomra törő gonosztevők.

A nemrég elhunyt színész, akinek igazi neve Carlo Pedersoli volt, 2010-ben jelentette meg önéletrajzi könyvét “Különben dühbe jövök – önéletrajz” címmel. Ezt követte a második kötet, a “80 év alatt a Föld körül – Önéletrajzom második része”, mely 2017-ben jelent meg.

A kis Carlo gazdag családba született, apja gyártulajdonos volt. A második világháborúban a gyárat lebombázták, ekkor a csalás nulláról indult újra. A szerző elmondása szerint apjának többször is újra kellett kezdenie életét, ebből azoban ő és huga semmit sem érzett meg.

Bud Nápolyban születet és élt gyerekkorában. Többször is hangoztatta, hogy ő nápolyi, nem olasz, mely sokat elmond identitásáról. Kettőség is felfedezhető ebben, családja egyik ágról ugyanis északolasz volt. Szeretettel mesél könyvében bresciai nagyanyjáról északon, aki mindig kitörő örömmel fogadta, bár dialektusa miatt alig értették egymást. Többször is kiemeli a családban kapott értékeket, a becsületesség alappillér volt.

Ha máshonnét nem is, utolsó, magyarokkal vívott vizipólós meccse kapcsán talán hallott Bud Spencer sportmúltjáról. Az ekkor már filmes szerepeket vállaló színész-sportoló állítólag megkérte a magyar válogatott tagjait, ne bántsák az arcát. Ennek ára egy dal volt, melyet Bud el is énekelt a meccset követő banketten.

Egy kis híján tragikus epizódról is beszámol a könyv. 13 évesen olasz nemzeti bajnok lett 100 méteres mellúszásban. Nem sokkal azután, mint hogy leszállt a vonatról Rómában  – ekkor már itt élt a család – a vasútállomást porig rombolta egy bombázás.

A háborút követően kibontakozott sportkarrierje, a sportnál azonban sokkal szórakoztatóbb, ahogy akkori életstílusát írja le. Az úszás mellett is rendszeresen dohányzott, emellett igazi nőcsábász volt. Saját bevallása szerint bomlottak utána a nők, amelyet ki is használt. Ez csak későbbi felesége megismerésekor változott.

Utóbbi szintén nem volt egyszerű történet, sokáig csak leveleztek és ritkán találkoztak. Bud apjának köszönhetően gyerekkorában járt Dél-Amerikában, sportkarrierje lezárását követően ide tért vissza jópár évre. Nem találta önmagát, hiszen nem volt ünnepelt sportoló, filmes karrierje pedig még nem kezdett felfelé ívelni. Itt több évig kemény fizikai munkát végzett a kegyetlen dzsungelkörülmények közepette, amely mégis jó hatással volt rá.

Filmes szerepei kapcsán rengetegszer megemlíti, hogy mindig csak a pénzért vállalt el egy-egy újabb szerepet. Sosem tartotta magát színésznek, bár idővel egyre jobban belejött. Rendkívűl büszke természetű is volt, filmproducer apósától nem volt hajlandó anyagi támogatást elfogadni még családja számára sem a szűkös években, inkább másodállást vállalt.

Hosszasan leírja filmes szerepeit és Terence Hillel kialakuló partnerségét. Szintén többször kiemeli, hogy vele ellentétben Terence igazi színész volt, alakjára is mindig figyelt. Különbözőségeik ellenére barátok lettek, ennek ellenére mégsem találkoztak sokat a filmek világán kívűl.

Kinek ajánljuk a könyvet? Mindenkinek, aki egy szórakoztató könyvet szeretne olvasni. Hasznos olvasmány lehet akkor is, ha saját életútjában a keresgélés szakaszába ért. A rengeteg fordulat, nehézség és küzdés, melyről keveset hallani Bud Spencer, avagy Carlo Pedersoli kapcsán, inspirálhatja saját útjának megtalálásában.

Öt csillagot szavazunk a könyvnek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *