5+1 ok amiért érdemes a bicikli mellett döntenie

 

Reggel morcosan kel? Legszívesebben azonnal visszabújna az ágyba, amint meglátja az unott arcokat a villamoson? Mutatjuk a megoldást.

Unott arcok, szürke öltözékű emberek, lehangoltság. Megszokott kép reggel, főleg most télen. Ilyenkor különösen nehéz elindulnia otthonról, legyen szó munkáról vagy iskoláról. A reggeli kávéhoz már hozzászokott szervezete, semmiféle élénkítő hatását nem érez. 

Van egy ötletünk, amivel tehet ez ellen: járjon biviklivel a munkába vagy iskolába!

Elsőre meglepően hangzik. Elvégre még éppen csak ébredezik, és máris tekerjen, nem sokkal ébredés után? Azt javasoljuk igen, mert számtalan előnyét fogja megtapasztalni a bringás létnek.

Összeszedtünk néhány olyan kellemes következményt, amely előnyeit Ön is hamar érezheti, ha kerékpárra pattan reggelente.

A biciklizés egészséges

Talán nem is szorulna indoklásra, azért mégis megtesszük. A kerékpározás, mint minden más mozgásfajta, fizikai tevékenységet jelent. Megdolgoztatja izmainkat, főként vádlinkat, combizmainkat és derekunkat. Ugyanakkor viszonylag kis intenzitású, kíméletes mozgást jelent. Természetesen nem a Tour de France tempóját diktálva. A kíméletességre nagy szükségünk van reggel. Testünk még csak ilyenkor kezd bemelegedni, izmaink és főként izületeink nem szeretik ilyenkor a nagy intenzitású terhelést. Ettől függetlenül óvatosan érdemes bemelegítenie is, amennyiben ideje engedi – tisztában vagyunk vele, hogy ez nem mindig jön össze a reggeli rohanásban.

Az eszeveszett tempó nélkülözése már csak azért is ajánlott, mert így van esélye rá, hogy akár átöltözés nélkül kezdhesse napját a munkahelyén. Meleg nyári napokon, vagy izzadósabb alkat esetén azonban érdemes sportruhát öltenie, és a munkahelyen átöltözni. Erre egyre több munkaadó biztosít lehetőséget, zuhanyzó is elérhető már sokhelyütt.

 Gazdaságos kerékpározni

A kerékpár sajátossága, hogy egyszeri beruházást jelent. A bicikli és a sisak megvásárlását követően igen alacsony a fenntartási költség, gyakorlatilag a szervizekre korlátozódik. Az ápolást Ön is el tudja végezni, mely leggyakrabban a lánc olajzását, a váltó beállítását jelenti. A meghibásodások elég ritkák egy kerékpár esetén, leginkább csak egy esést / balesetet követően válnak esedékessé.

Kerékpárt nem is feltétlenül kell vásárolnia ahhoz, hogy a kétkerekű lét előnyeit élvezhesse. A Mol Bubi szogáltatása révén, melyre éves bérlet is vásárolható, akár bérelhet is. A Mol Bubi gyűjtőpontjain csak felkap egy bicajt és elhajt vele céljához. Dolga végeztével elég bármely Mol Bubi ponton leraknia a kerékpárt, nagy előny, hogy nem kell ugyanoda visszatérnie.

A vásárlás mellőzésén kívűl a szervizfeladatoktól is megszabadul, ha ezt a megoldást választja.

Gyorsabban bicajjal

De mihez képest? Természetesen ez attól is függ, hol lakik. Budapesten belül jó a tömegközlekedés. A távolságok sokszor annyira mérsékeltek, főleg a központon belül, hogy a villamosra várakozás alatt kerékpárral akár el is érhetne úticéljához.

Egy vidéki nagyvárosban még jobb a helyzet, a forgalom kisebb mértékű és lassabb tempójú. Így kevés dolog áll az útjában!

 Praktikusan két keréken

A munkahelyi ingázáson kívűl akár a bevásárlásnál is nagy hasznát veheti biciklijének. Ehhez mindössze egy csomagtartóra és egy arra illeszthető bevásárlókosárra van szüksége. Hasznos lehet még néhány gumipók is, amelyekkel a nagyobb kilógó tárgyakat tudja lerögzíteni.

Gyermekét szintén szállíthatja egy csomagtartóra rögzített gyerekülésre, vagy az egyre népszerűbb biciklis utánfutók egyikében is.

Szórakozzon jól bicaján, már reggel!

Ha unja már a megállóban várakozást, és olvasni vagy okostelefonját nézegetni sincs már kedve, a kerékpár szórakoztató alteratíva lehet. Akár a kanyarok gyors bevételéről, akár lejtmenetben gurulásról van szó, sokszor kifejezetten élvezetes a biciklis közlekedés.

 + 1: Boldogabb lesz

A mozgás endorfint szabadít fel, melytől boldogságszintünk növekszik.

 Mire vár még? Pattanjon ön is bicajra és tegye kellemesebbé mindennapjait!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *